Scroll down for more

Blaydon on Tyne

As this property is situated within the Greenbelt of the Gateshead Conservation Area (and on the site of a historic water mill), our proposals needed to consider the local area very carefully; we aimed to be conservative in massing and materiality without compromising on a modern aesthetic.

We chose the material palette to reflect the characteristics of the existing property while distinguishing between old and new. The base of the extension is in keeping with the existing barn, whereas the first floor is clad with contrasting zinc. The vertical standing seam pattern, however, ties the home into its surroundings by referencing the cladding panels used in the neighbouring farmland.

The client brief involved an extension to create an open plan kitchen, linking to a new living room and downstairs gym and utility. As the original property was confining, we remedied this by brightening the interior through top lights and light wells and opening the house to views of the rolling hills and farmland. A sedum roof was installed to encourage biodiversity, and blend the home into the surrounding wildflower meadows.

Finally, instead of the originally small cellular rooms, the new design creates flowing connections between the spaces to encourage ease of movement, and a new redefined entrance (with double height atrium) allows light to flood in and make the home warm and inviting.

Client:

Private Residential

Location:

Blaydon