Scroll down for more

Whitley Bay

This build is a specialist adaptation project for a disabled child, in order to suit specific accommodation requirements and allow for future-proofing provisions such as lift and hoisting facilities.

The large two-storey property was built between 1935-1940 and featured a network of several small cellular rooms (compromising circulation around the property) and an inaccessible entrance. There was also a separate (but adjoining) ‘granny flat’.

By generating multiple design options, and partaking in frequent client engagement, we were able to execute a transformative design. We created an impressive open-plan family space to suit the family’s desire for togetherness and included a smaller snug to allow for retreat into a designated quiet/calm area.

PHP were able to fully transform the property, which now flows and promotes ease of circulation. The property and ground floor bedroom connect to the new level threshold patio which overlooks an existing extensive large rear garden. It includes a therapy/ sensory room too, with an internal swing to assist therapy and encourage enjoyment. We also introduced specialist commercial soundproofing measures to minimise noise transfer to select rooms.

Location:

North Tyneside