Scroll down for more

High Hesleden

Located in a sensitive rural location, this project entailed the demolition and re-building of an existing, outdated detached dwelling.

Initially, our client was unsure of their requirements. After discussing their lifestyle and family dynamics, however, we collaboratively arrived at our brief: to deliver a sustainable retirement home with ample space to allow for visits from extended family.

To accommodate the existing property, the dwelling features a traditional style, using similar materials to the original build. Spread over three floors, the ground floor offers a light and spacious kitchen/ family room opening onto the grounds of the property through large bi-fold doors. Secluded from the main entertaining space, a traditional snug allows the client to retreat into a relaxing space and enjoy their wood-burning stove.

The first and second floors accommodate the bedrooms, with the Master benefiting from a vast double-height space featuring an exposed oak roof structure. A great oak-glazed gable houses a set of double doors leading out onto the balcony, which boasts views across the property’s grounds and open countryside beyond. The room is completed by a large wet-room ensuite, a dressing room, and a walk-in wardrobe, satisfying both the accessibility and aesthetic aspects of the brief.

Client:

Private Residential

Date:

2018

Location:

County Durham